Maxus 22 Solo Around

Nuförtiden kan man hävda att segla ensam jorden runt inte är någon enastående prestation, men det är ändå en av de tuffaste utmaningarna som man kan företa sig. Över 3600 personer har nått toppen på Mount Everest och över 300 har gjort detsamma på K2 men det är bara 270 personer som har ensamseglat jorden runt - varför så få?

En Maxus 22 med skeppare Szymon Kuczynski startar ensamseglingen jorden runt hösten 2014 från Kanarieöarna. Den planerade rutten är att korsa Atlanten till Karibien, vidare till Panama, genom Torres sund till Godahoppsudden, åter Atlanten och tillbaka till Kanarieöarna 2016.

Szymon "Ozi" Kuczynski är seglingsinstruktör, skeppare att hyra och cykelkurir som gillar långdistans. Han har tävlat i långdistanscykling i 13 år, vunnit flera 12-timmars offroad maratonlopp, deltar i bergskörningar och halvmaraton. Har seglat två gånger över Atlanten med en 5-meters båt (första gången ensam, andra med en partner). Han har seglat ca 25000 Nm varav 6000 Nm ensam.

Båten, Maxus 22, är en ny modell som lanserades 2013 från Northman och är ritad av Jacek Daszkiewicz. Den förbereds just nu och kommer att utrustas med dubbla roder, förstärkt rigg, nödutgång via akterspegeln, navigationsbord samt ytterligare säkerhetsutrustning som till exempel EPIRB, AIS, GPS, räddningsflotte och VHF.

För oss är detta ett projekt för att ta utvecklingen av mindre segelbåtar till en ny nivå. Förutom lärande och erfarenheter som byggs upp under hela projektet - från planering till båtbyggnation och målgången 2016 - så vill vi även försöka bevisa följande antaganden:

  • Det går att kombinera en liten båt och oceansegling
  • Det går att genomföra den här typen av expeditioner utan att det krävs alltför stora ekonomiska uppoffringar
  • Oavsett storlek på båten är segling en sport som är säker och tillgänglig för praktiskt taget alla

Vad händer i projektet?

1. Båtkonstruktion och byggnation

Båten byggs just nu av Northman och anpassas för att segla i olika farvatten från inland till kust och till havs. Vid kustsegling är den optimerad för 3 personer och vid oceansegling 2 personer. Rigg och beslag anpassas för att hanteras säkert singlehanded.

2. Test av båten

Under våren kommer båten att testas under olika förhållanden med bl.a. ett försök att slå hastighetsrekordet för båtar under 6,45 meter på sträckan Gorki Zachodnie till Swinoujscie. Nuvarande rekordtid på sträckan är 83 timmar och 41 minuter, kör hårt!

Det blir även en segling till Island via Danmark, förhoppningsvis Göteborg (vi jobbar på det), Norge, Shetlandsöarna och Färöarna. På den här sträckan är det två båtar och tre personer involverade. Maxus 22 kommer att seglas av en kvinnlig besättning och Szymon Kuczynski kommer att segla "Lilla My", en 5-metersbåt som han tidigare korsat atlanten med. Syftet med detta att lära känna båten och eventuellt slipa på detaljer som behöver fixas till innan nästa fas i projektet.

3. Race på Baltiska Havet

Maxus 22 kommer att delta i två race på Baltiska havet som en del av förberedelserna. Det första är Unity Line Race mellan den 6-9 september, 2014. Sträckan är Swinoujscie-Miedzyzdroje-Dziwnow-Swinoujscie.
Sedan blir det Baltic Solo Polonez Cup Race mellan den 11-16 september, 2014. Sträckan är Swinoujscie-Christianso-Swinoujscie.

4. Avfärd mot Kanariöarna och mediaträffar

Leveranssegling av Maxus 22 från Polen till Kanarieöarna. Från mitten på september till slutet av oktober så kommer båt och besättning att besöka några större seglingscenter i Europa, t.ex. Nieuport och La Rochelle, mer information kommer! I varje marina kommer det att hållas en träff med media, andra intressenter, lokala seglingsprofiler mm.

5. Solo jorden runt

Den 24 november, 2014, så startade Szymon ensamseglingen jorden runt. Den planerade rutten är att korsa Atlanten till Karibien, vidare till Panama, genom Torres sund till Godahoppsudden, åter Atlanten och tillbaka till Kanarieöarna under våren 2016.

Solo Around har startat!

loading...

24 november 2014:
Bilder från starten i Las Palmas.
Nu är Maxus 22:an "Atlantic Puffin" med skeppare Szymon på väg västerut över Atlanten - nästa hamn Martinique!

Om båten

Båten är en Maxus 22, standardskrov, med följande modifieringar:

  • Dubbla roder
  • Förstärkt rigg
  • Nödutgång via akterspegeln
  • Nedgångsluckan stängd från sittbrunnen, det blir en lite annorlunda och tätare konstruktion
  • Navigationsbord och modifierad nedgångstrappa
  • Extra babystag
  • Ytterligare utrustning som till exempel: EPIRB, AIS, GPS, räddningsflotte, VHF
Szymon Kuczynski
Szymon Kuczynski
Maxus 22 Solo Around
Szymon och teamet kommer till Göteborg nu i maj månad - vi återkommer med mer information!

Läs hela inlägget »
Etiketter: maxus solo around